Miercuri, 01 Mai 2024
Cehia - Sfintire biserica romaneasca din lemn in localitatea Most PDF Imprimare Email
FORESTNEWS - international
Sâmbătă, 08 Octombrie 2011 10:53

Biroul de presa al Patriarhiei Romane ne informeaza:

Duminica, 9 octombrie 2011, de la orele 8:30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia vor sfinţi biserica din localitatea Most – Cehia, construita în memoria celor peste 40.000 de ostasi români care si-au jertfit viaţa pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupaţia nazista în cel de-al doilea razboi mondial.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înalţarea Domnului – Ziua Eroilor si Sfântul Mucenic Valentin a fost sfinţita de catre vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist al României si de Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei în ziua de 14 iulie 2007.

Biserica de lemn, lucrata în stil maramuresean de mesteri lemnari din Bârsana – Maramures, a fost achiziţionata de Patriarhia Româna în anul 2010 cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României si amplasata pe terenul oferit de Primaria orasului Most. În vara anului 2011, cu sprijinul Patriarhiei Române au fost executate lucrari de amenajare a interiorului bisericii, respectiv placarea pereţilor cu lambriuri de molid, instalarea Sfintei Mese de marmura, parchetarea întregului spaţiu, pictarea bolţii din sfântul altar si montarea catapetesmei sculptata în lemn de stejar în Atelierele Patriarhiei Române. Biserica a fost înzestrata de Patriarhia Româna cu 9 strane, 2 tronuri arhieresti si 2 iconostase din lemn de stejar, o sfânta cruce, 42 icoane pictate, 3 policandre si toate obiectele de cult necesare sfintelor slujbe. În exteriorul lacasului de cult s-a amplasat o troiţa si au fost montate doua porţi mari de acces, sculptate în lemn de stejar.

Dupa slujba de sfinţire, de la orele 10:00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel al României si Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei vor oficia Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de ierarhi, preoţi si diaconi din România, Cehia si Slovacia. La finalul Sfintei Liturghii va fi oficiata o slujba de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ţinuturilor Cehiei si Slovaciei de sub ocupaţia nazista.

La eveniment vor mai participa reprezentanţi ai Statului Român, ai Ambasadei Române la Praga, ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezerva si Retragere si ai autoritaţilor locale din orasul Most.

Luni, 10 octombrie 2011, dimineaţa, Patriarhul României se va întâlni cu oficialitaţi de Stat din Republica Ceha.

Sursa: Patriarhia Romana 

Share

Distribuie pe:

 
SEO Romania